Basketbal

Uw zoon of dochter is geïnteresseerd in basketbal. Maar wat is basketbal nou precies?
Basketbal is een wedstrijdsport die in 1891 door James Naismith in Springfield, Massachusetts (Verenigde Staten) werd uitgevonden. Oorspronkelijk was het een Amerikaanse mannensport. Het huidige basketbal wordt op elk continent door zowel mannen als vrouwen beoefend. Een team bestaat uit 5 spelers in het veld en maximaal 7 wissels. Het doel van het spel is de bal te veroveren en deze door de basket te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet.

In aanvallend opzicht wordt basketbal gespeeld door de bal op de grond te doen stuiteren met de bal (dribbelen) of door deze aan een andere mederspeler te geven (passen).. afhankelijk van de afstand van waar geschoten word levert een goal 2 of 3 punten op; een vrije worp levert één punt op. De spelers in het veld nemen verschillende strategische posities in; de center en power forward in de nabijheid van de korf, de small forward en shooting guard rond de driepuntenlijn en de point guard brengt de bal van de ene naar de andere zijde van het speelveld, om deze aan zijn medespelers toe te spelen. Een wedstrijd duur 4 x 10 min zuivere speeltijd. In geval van een gelijkspel word er nog extra 5 min gespeeld tot er een winnaar is.

Het verdedigende team probeert het aanvallende team van scoren te weerhouden en poogt zelf de bal bal te bemachtigen. Een aantal strategieën wordt toegepast om de tegenstander de bal te doen verliezen. Wanneer een aanvallend team het balbezit uit de handen geeft, is er sprake van een turnover. Balverlies kan geleden worden als gevolg van een steal van een tegenstander, wanneer hij een aanvallende fout begaat, als een schot door een tegenstander wordt geblokt, of wanneer de bal na een mislukte doelpoging door de tegenstander via een rebound wordt bemachtigd.

Bepaald fysiek contact, met name wanneer hier voordeel mee wordt behaald, wordt bestraft met een persoonlijke fout. Wanneer een speler 5 persoonlijke fouten begaat, mag hij niet meer meedoen met de wedstrijd. Bij bepaalde niet toegestane behandelingen, zoals lopen met de bal of tweemaal dribbelen(double drible of second drible), gaat het balbezit naar de tegenstander.

Wil je meer weten over de regels van Basketbal, dan is dit filmpje het kijken waard!